Вести

Брнабић: Опозиција није разбијена, бојкот не постоји

"Очекујем да ће бити тешка кампања. Очекујем да однесемо победу, али за то је потребно много да радимо, зато што мај неће бити нимало лак. Ми немамо много времена за кампању, зато што се бавимо озбиљним питањима од националног интереса", рекла је председник Народне скупштине Републике Србије Ана Брнабић за "Блиц" ТВ.

Како је даље објаснила, председник Вучић ће се углавном бавити само националним питањима, односно питањем Косова и Метохије.

"На крају крајева Александар Вучић као председник Републике Србије ће се углавном бавити само националним питањима, дакле бавиће се питањем Косова, тзв. Косова у Савету Европе и како то да спречимо, такође сребреничком резолуцијом у Генералној скупштини Уједињених нација и борићемо се не само, наравно, за наше националне интересе, за интересе српског народа и генерација које долазе иза нас, већ такође и за истину и правду, зато што и у једном и у другом питању и Савета Европе и Генералној скупштини Уједињених нација ради се о ужасном кршењу права, правде, процедура, тако да ја очекујем свакако да се након 16. маја и председник Александар Вучић укључи у кампању", рекла је Брнабић.

"Али, биће тешко, неће бити лако, опозиција није разбијена, опозиција није разједињена, они су боље у овом тренутку, боље и више уједињени него што су то били пред било које раније изборе, бојкот не постоји, дакле, они ће изаћи, наравно, свакако на све изборе, они само бирају који избори им више одговарају, тако да ће бити тешка борба, ја очекујем победу, зато што, опет, мислим да ће људи ценити то да смо ставили Србију на прво место, да се пре свега боримо за националне интересе, а онда да када се бавимо кампањом и када се бавимо локалним темама и локалним питањима да показујемо све оно што смо урадили, а што људи могу да виде на сваком кораку, али и да јасно показујемо шта су планови, шта је наша визија за наредне четири године, и оно што је најважније брига о људима, а то је како сви ти пројекти у ствари директно утичу на бољи живот грађана. Како директно утичу на веће плате, на веће пензије, на боље здравство, на још јаче образовање и све оне ствари које ће на крају крајева обезбедити да ми постигнемо, то је наш циљ, а то је да у Србији просечна плата 2027. године буде 1.400 евра, просечна пензија 650 евра, а уколико наставимо да радимо овако као што радимо, без обзира на све изазове, без обзира на све проблеме, верујем да ће бити и боље", изјавила је Брнабић.

"Само је важно да се држимо заједно, да чувамо унутрашњу стабилност, да разговарамо са грађанима и да радимо, радимо, радимо, радимо сваки дан. У исто време настављају се консултације са опозицијом што се тиче поправљања изборних услова, има ли уопште простора да се до 2. јуна постигне неки значајнији напредак? Право да вам кажем, сасвим искрено, нисам ја видела баш ту неку њихову велику заинтересованост, да се на томе ради, да се ту пожури, чини ми се да су се ту ствари окренуле, па некако ми се чини као да ми журимо, да ми који имамо огромну већину у парламенту и да ја као председник Народне скупштине журим, предлажем решења, гледам како можемо нешто да урадимо, да се њима не жури нигде", рекла је Брнабић.

Брнабић је говорила и о бирачком списку и изборним условима.

"Ја мислим да је реално да немају они проблем са бирачким списком, да имају, постоји милион начина да они имају потпуни увид у бирачки списак. Са друге стране, изборни услови, на крају крајева они су захтевали да сви избори буду 2. јуна, тако да не верујем да њима у ствари претерано сметају изборни услови, на крају крајева то показује и то да су они желели, они су захтевали изборе у децембру 2023. године, то је да су били једнаки изборни услови, ако ишта, сада су нешто бољи, макар се о томе више разговара, тако да мислим да је то само део њихове кампање. Дакле, не видим ту претерану ни спремност, ни заинтересованост да се на томе ради, на крају крајева, ни на једном састанку, до сада нису присуствовале све посланичке групе опозиције. Дакле, сваки пут дође неко, не дође неко други, има заиста само пар посланичких група из опозиције и њима хвала, које јесу присутни на сваком састанку и раде и нешто се заложе, али углавном, ту нема неког великог интересовања", закључила је Брнабић.

 

 

 

Извор: Блиц