Вести

Вучевић: Алексић се нудио 2016. године да буде са нама у коалицији

Кандидат за председника нове Владе Србије и председник Српске напредне странке Милош Вучевић изјавио је после критика посланика Народног покрета Србије Мирослава Алексића на рачун кандидата за министре, да се управо он "нудио" 2016. године да буде са напредњацима у коалицији.

"Ево (Братислава) Гашића и (Дарка) Глишића. Са њима сте разговарали и сада вам смета што су Милица Ђурђевић Стаменковски или Тања Мацура у влади. Па ви сте у ствари завидни што нисте са нама у овим столицама јер сте то хтели да будете још 2016. године", рекао је Вучевић, одговарајући Алексићу.

Вучевић је рекао да га Алексић није слушао када је јуче говорио о КиМ.

"Јуче сам напоменуо да ми је један посланик говорио да убрзам када сам причао о Косову и Метохији. Ви сте ми рекли да прескочим то, да не говорим и да не читам, да убрзам, да скратим, да се не понавља, да то није важно. Ви лично сте рекли да не говоримо о Косову и Метохији толико и да је то превише", рекао је Вучевић.

На критике Алексића да је "урушено" здравство и пољопривреда, Вучевић је позвао шефа посланичке групе НПС да то мало конкретизује, пошто је буџет здравства сада пет милијарди, а био је две милијарде.

"Ваљда су тада изграђени клинички центри, ваљда су тада изграђене, ваљда је тада регистрован овај број домова здравља у оквиру примарне здравствене заштите. Око пољопривреде имате врло јасан показатељ. Буџет 42 милијарде и буџет 118 милијарде. Не треба бити много паметан да се види ситуација", рекао је Вучевић.

На Алексићеве тврдње да је Србија повукла злато из Швајцарске, Вучевић је рекао да је 2012. године претходна власт оставила само једну тону злата, а да данас Србија има 40,9 тона злата.

"Што се тиче злата, да вас подсетим и о томе сам разговарао и са гувернерком и са министром Малим. 2012. оставили сте нам једну тону злата. Данас Србије има 40,9 тоне злата. Донели смо српско злато у Србију зато што смо сагледали све геополитичке околности и оно што нам се дешава. И што хоћемо да наше злато буде у нашим трезорима, а не у Швајцарским или било које друге државе. Зато што нећемо да нам се деси да једног дана неко можда процени да треба то да нам заплени, јер нисмо извршили и послушали нечију вољу. Па смо мало размишљали стратешки", рекао је Вучевић.

Вучевић је навео да Србија има количине злата највише у историји.

Поводом Алексићевих критика на рачун министра финансија, Вучевић је рекао да је Синиша Мали одличан министар финансија, додајући да је веома задовољан што је он први потпредседник Владе и министар финансија, те да ће бити његова десна рука, поред министарке привреде.

"Синиша Мали је радио преко 20 година у приватном сектору од Америке, Велике Британије, Чешке па и у Србији. Не знам шта је требало да се деси да човек не може да заради ни динар у 20 година и понављате по ко зна који пут доказану лаж да човек има 28 или колико спомињете станова. У Бугарској је доказано да су фалсификовани потписи, а човек је уредно пријавио један стан", рекао је Вучевић.

 

 

Опозиција не излази на изборе тамо где мисли да ће лоше проћи

Вучевић је изјавио поводом предстојећих избора 2. јуна, да део опозиције на њих не излази у оним местима где мисле да ће доживети лош резултат.

Вучевић је приметио да једном делу опозиције иста правила одговарају на нивоу града, а не и на нивоу градских општина, те да у једном граду одговарају, па у другом не одговарају.

"То није засновано на релевантним правним и политичким чињеницама, него на истраживању јавног мњења. Па процењујете тамо где вам је боље да изађете, и излазите, тамо где вам није добро, где ћете доживети лош резултат, тамо нећете да изађете. И Бог од вас не може да сазна или да схвати где ви излазите, ко излази, ко с ким излази, зашто излази или зашто не излази", рекао је Вучевић.

Како је рекао, то су "масне фоте" које опозиција игра сваки.

"Можете ли, грађани Србије, замислити шта би било када би правили владу. Каква би то била играчка. Не дај Боже да такво време икад више дође. Не поновило се оно што нам се дешавало до 2012. године. Далеко било, нек' то остане историчарима да оцене, а ми да идемо напред у бољу и светлију будућност", поручио је Вучевић.

Говорећи о КиМ, Вучевић је подсетио да је претходна власт направила најкардиналнију грешку, а то је да су из УН пребацили преговоре у ЕУ и то знајући какав је политички, геополитички амбијент у Европској унији у односу на Уједињене нације и колико је тежа позиција Србије у процесу преговора или разговора са Приштином под покровитељством Европске уније.

"Али и то мислим да говори о томе колико сте принципијелни, како све време себе представљате и да ви говорите увек истину. 24 спорне приватизације, па знате шта, сагласан сам да није утврђена одговорност, нажалост то је питање за правосудне органе, али сам сагласан са Верицом Бараћ која је рекла да је то био криминал, а ја да додам, то је криминал који је био у доба када је некада ваша заједничка странка, јединствена странка, водила државу", рекао је Вучевић одговарајући Драгану Ђиласу из Странке слободе и правде.

Вучевић је говорио и о платама запослених у здравству, додајући да лекар опште праксе у Србији данас има 148.608 динара, а медицинска сестра 80.193 динара.

 

 

Нећу дозволити да се злоупотребљава смрт српског јунака

Вучевић је, одговарајући народној посланици ДС Драгани Ракић на питање ко ће одговарати за смрт војника Мијодрага Тошковића рекао да неће дозволити да се злоупотребљава смрт српског јунака, специјалаца и падобранца и рониоца, диверзанта, припадника 72. бригаде за специјалне операције и да неће дозволити да причу о томе убацује у "јефтин политички контекст", са циљем да покаже да држава не води рачуна о војницима.

"То је човек који је 23 године био у војсци, обављао најтеже и најодговорније послове. Био је део ратне морнарице, док је Црна Гора била са нама, а после био у најелитнијим јединицама Војске Србије. Ја сам био у тој породици истог дана када је пронађено тело погинулог заставника јунака Мијодрага Тошковића. Не знам ко је вама дао заправо да кажете како се то десило, односно одиграло и да то убацујете у јефтин политички контекст, да држава забога не брине о судбини оних који је чувају. Апсолутно вам не дозвољавам да баците ни промил сенке, ни милиметар сенке на ту трагичну смрт и пре свега на бол породице Тошковић" рекао је Вучевић.

 

Поносни смо на пројекат "Београд на води"

Вучевић је изјавио да су у владајућој коалицији поносни на пројекат "Београд на води", да се радују наставку његовог развоја и да сматрају да је он од користи не само за главни град, него и за целу Србију.

"И не видим зашто брига и нервоза око цене квадратног метра стамбеног или пословног простора тамо. То је питање тржишта и то је питање за оне који инвестирају. Тржиште диктира и цену квадратног метра и понуду, односно потражњу. Нигде нисам сватио и нисам нашао везу између цене ноћења у једном хотелу и минималне зараде", рекао је Вучевић на седници Скупштине Србије одговарајући Добрици Веселиновићу из Зелено-левог фронта који је рекао да се власт полности тиме што стамбени квадрат на "Београду на води" кошта 10.000 евра, а ноћ у хотелу у "Београду на води" 450 евра, што је, како је истакао Веселиновић, више него минимална зарада.

Вучевић је рекао да је то основ капитализма, за који су се грађани Србије, како је рекао, определили 5. октобра.

"То је питање за оне клијенте који могу то себи да приуште, а на држави је да подиже економски стандард, да расте стандард, да буду веће плате и пензије, да буде већа минимална зарада", поручио је Вучевић.

Вучевић је додао да, ако има клијената за тај хотел, то је добро, а ако нема, сносиће одговорности и пословне консеквенце инвеститор који је улагао у тај хотел.

"Што то вас нервира и што то вас мучи. Државу интересује да ли су плаћени порези, државу интересује да ли они који граде плате допринос за опремање, државу интересује да ли се неко нови запослио. Држава из тога, из тих прихода подиже и ствара услове за раст, плату и пензију", истакао је Вучевић.

На оптужбе Веселиновића да стварају државу неједнакости у којој се богати још више богате, Вучевић је одговорио да је социолошки и политички интересантно да опозиција највише гласова добија тамо где живи најбогатији слој становништва у Србији.

"Баш тамо ваша политичка опција добија највећи број гласова. А нама спочитавате да смо они који од богатих праве богатије, а од сиромашних сиромашне", рекао је Вучевић.

Што се тиче оптужби Веселиновића на фудбалски клуб ОФК Београд, Вучевић је рекао да је тај клуб пре неколико година био пред гашењем, а да је сада на прагу уласка у Суперлигу.

"ОФК Београд је тражио од Фудбалског савеза Србије да наредну сезону игра у Зајечару на новом стадиону, како би се реконструисао Омладински стадион на Карабурми", рекао је Вучевић.

 

Набавком Рафала Србија неће угрозити војну неутралност

Вучевић je рекао да не мисли да ће Србија набавком француских борбених авиона "Рафал" нарушити војну неутралност, јер је она, како је рекао, пре свега повезана са политиком коју држава води.

"С друге стране могли бисмо рећи да смо данас зависни од једне друге војне силе, чије авионе користимо и која једина може да нам одржава те летелице - говорим о МИГ-овима", рекао је Вучевић одговарајући на тврдње посланика Александра Павића из посланичке групе "Ми снага народа" да ће Србија набавком "Рафала" нарушити војну неутралност.

Вучевић је додао да је Србија имала понуду и других држава и са истока и са запада за набавку борбених авиона, али да постоје проблеми транспорта посебно када је реч о ратном ваздухопловству.

"Да данас имамо луку Бар ми бисмо били далеко самосталнији и много брже и лакше би се наоружавали. И то јесте разлог зашто смо код западних партнера отпочели ове разговоре и надам се да ће бити успешни", рекао је Вучевић.

 

Трудио сам се да у експозеу говорим о важним темама

Вучевић се захвалио данас свима који су у Скупштини Србије учествовали у дискусији о избору владе и истакао да се експозеу који је јуче предочио трудио да говори о важним темама важним и за унутрашњу и међународну политику.

"Хвала свима који су учествовали у расправи и на критикама, похвалама, питањима. Мислим да је расправа била конструктивна", рекао је Вучевић.

Вучевић се у закључном излагању посебно осврнуо на теме које се баве екологијом и нагласио да је укупни буџет за заштиту животне средине 5,2 милијарде евра.

"Мислим да је то рекордно издвајање по свим овим питањима. У експозеу сам детаљно говорио о томе", рекао је Вучевић.

Вучевић је нагласио да је 2023. године субвенционисано 30.000 домаћинстава по плану енергетске ефикасности, а да је план нове владе да 2027. године буде субвенционисано 70.000 домаћинства и додао да 2012. године ниједно домаћинство није било субвенционисано.

Вучевић је рекао и да је залагањем владе емисија штетног ЦО2 2023. године смањена за 150.000 тона у односу на период 2012. године, а да је план да 2027. године та бројка буде 370.000 тона.

"У експозеу сам говорио и колико регионалних центара за третирање отпада отварамо, да је један завршен и још девет радимо. Тренутно градимо 250 километара канализације, мимо локалних самоуправа", рекао је Вучевић.

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг/РТС 2