Вести

Момировић: Односи са Кином превазишли ниво стратешког партнерства

Министар унутрашње и спољне трговине Србије Томислав Момировић изјавио је данас да су политички, економски и трговински односи Републике Србије и Народне Републике Кине су достигли, а потом и превазишли ниво стратешког партнерства.

"Превазишли смо ниво стратешког партнерства пре свега остваривањем нераскидивог пријатељства наших лидера држава и народа - председника Александра Вучића и председника Си Ђинпинга. Желим да истакнем да се Кина налази међу најзначајнијим економским партнерима Србије и највећим инвеститорима у српску привреду, која је од 2014. до 2023. године износила више од 5,5 милијарди евра", рекао је министар Момировић.

На медијском и научноистраживачком семинару Србије и Кине, у организацији новинских агенција Танјуг и Синхуа, на којем је представљен извештај Института Синхуа "Изградња заједнице заједничке будућности човечанства: Савремени значај и опипљива достигнућа",  министар Момировић је рекао да је Кина у 2023. години била наш други спољнотрговински партнер са укупним износом робне размене од 6,1 милијарду евра, а одмах затим и наше седмо извозно тржиште са учешћем од 4 одсто у укупном српском извозу.

"Робна размена одвија се сталним трендом увећања. За последњих 10 година укупна вредност робне размене повећана је четири пута, а наш извоз у Кину је последњих 10 година повећан за нешто више од 87 пута", навео је  министар Момировић.

Министар Момировић је истакао да ће додатни импулс у напретку билатералне трговинске сарадње пружити либерализација слободне трговине, која је омогућена недавним потписивањем споразума о слободној трговини између Народне републике Кине и Републике Србије.

"На основу овог споразума српским извозним производима отвара се могућност за приступ кинеском тржишту, али ће он уједно и допринети привлачењу нових инвестиција у нашу привреду. Развој трговине је претходни и неопходни развој инфраструктуре. Србија је уз помоћ Кине обновила своју инфраструктуру, завршила железницу, изградила велики број аутопутева, аеродрома и велики број других локалних инфраструктурних пројеката", рекао је  министар Момировић.

Додао је да је, захваљујући напорима председника Александра Вучића и Владе Србије, обезбеђено сигурно пословно окружење и повољна пословна клима за страна улагања, што укључује и финансијске подстицаје и инфраструктурну подршку.

"Заједничка реализација инфраструктурних и енергетских пројеката, повећање обима инвестиција и трговинске размене, део су ширег контекста ојачања како билатералне сарадње наше две земље, тако и позиционирања на међународној економској сцени у спровођењу идеја Појаса и пута. У том циљу, заједно са нашим кинеским партнерима, градимо и српско-кинески индустријски парк Михајло Пупин", рекао је министар Момировић.

 министар Момировић је истакао да је време када светске кризе и нестабилност прете да наруше међународну сарадњу, и да је стога потребно је уложити додатни напор како би све то остало повезано и наставило да сарађује упркос свакодневним изазовима.

"Ова манифестација је одлична прилика да се додатно интензивира сарадња на свим нивоима и на тај начин допринесе друштвеном и економском бољитку свих наших грађана. Сарадња Србије и Кине у оквиру иницијативе Појас и пут отвара нове могућности за даљи развој стратешког партнерства као највишег облика билатералних односа две земље, а истовремено је значајан део укупне сарадње Кине са свим земљама у Европи", закључио је министар Момировић.

 

 

 

Извор: Танјуг